Udgivet i 2 kommentarer

Gæld – bliver den indfriet, eller vil inflation ‘ordne’ det?

Demonocracy har nogle flotte visualiseringer af forskellige beløb illustreret ved bunker af $100-sedler. Se animation her.

Det kan få en til at overveje om denne gæld nogensinde bliver betalt (af børn og børnebørnenenene!) eller vi ‘blot’ kommer til at se destruktion i monumental skala. De fleste af disse bjerge af penge modsvares netop ikke af reelle ressourcer, og er ikke et udtryk for at nogle har undladt forbrug for at have opsparing til udlån og til udvikling og vedligeholdelse af produktionsapparat. Det er matadorpenge, men nogen har adgang til matador pengene mens folk flest stadig tror at de repræsenterer rigtige ressourcer og får dermed en fordel fremfor os andre længere nede i systemet. Der produceres ikke flere varer eller ydelser, men sker blot en omfordeling til dem der først har adgang til matadorpengene på bekostning af de øvrige medlemmer af samfundet.

Hvis man nu hører at den slags småproblemer har vi dygtige folk i centralbankerne til at tage sig af, så (gen)læs Bob Murphys kritik af Keltons bog om MMT (Modern Monetary Theory) her.

Guido Hülsmann har et indlæg her på Mises.org der forklarer det moralske forfald der er følgen af inflationistisk, gældsdrevet pengepolitik. Det er mere end 1 minuts læsning, men læs det alligevel. For en grundigere gennemgang af Hülsmann om emnet moral og penge se også her. Og gå så til Human Action, kapitel XXXI, del 5.

https://www.flickr.com/photos/rickety/5053109286/

I øvrigt bør regeringen gå af.

2 tanker om “Gæld – bliver den indfriet, eller vil inflation ‘ordne’ det?

 1. Frie mennesker (og virksomheder) kan personligt drage den konsekvens af uansvarligheden i de politiske organisationer at vi så vidt muligt vælger at bruge Bitcoin Satoshi Vision (BSV) i vores økonomiske transaktioner med andre i stedet for centralbankpenge. BSV er den forgrening af Bitcoin der følger opfinderens vision. Billedet på https://media.unisot.com/2020/07/Bitcoin-Fork-History-2020-07-11-1.png viser hvordan BSV er opstået. BSV har en fra starten fastlagt pengemængde (21 millioner) og kan således ikke nemt udsættes for hyperinflation og sammenbrud sådan som centralbankpenge kan efter tilpas lang tid med uansvarlighed. BSV kan skalere er er billig at bruge.

  Spørgsmål er velkomne.

  Mvh
  Steffen Sølling
  Cand. merc. i finansiering og regnskab + tidligere Microsoft Certified Systems Engineer i Windows NT og Windows 2000 + selvlært indenfor Austrian Economics
  Grundlægger af https://bitcoinsteffen.com/ i 2015

 2. […] ingen ende have haft. Heldigvis er det nu Vlads skyld af din energipris (og alle andre priser) er i skyerne, det har intet at gøre med den afsindige energipolitik der er ført de sidste […]

Skriv et svar