Udgivet i Skriv en kommentar

Afgiftning

Man kan lave flere ordspil på afgift – hvorfor ordet ‘gift’ indgår osv – her vil vi se på betydningen afvænning. Når man har har vænnet sig til at støtte sig til statens tunge arm, så er det sin sag, pludselig at stå på egne ben. Det medfører usikkerhed og frygt for hvad fremtiden måtte bringe. Der er brug for et opbrud med forestillingen om, at hvis noget ikke virker ‘optimalt’ er det statens opgave at gribe ind og korrigere – uden tanke for, om den, staten, overhovedet bør påtage sig opgaven (Nej!) eller om den er opgave voksen (Nej!). Det er skruen uden ende.

Christian Bjørnskov berører emnet på punditokraterne med henvisning til Slovenien, hvor man har set på konsekvenserne af at den offentlige pengestrøm ophørte. Ca 72.000 virksomheder, eller stort set de fleste med kontakt til det offentlige i Slovenien var omfattet af undersøgelsen.

Danmark har en af verdens største offentlige sektorer. Det betyder ikke blot, at lidt mere end halvdelen af borgernes indkomst enten bruges eller administreres gennem den offentlige sektor, men også at tusinder af virksomheder har kontakt til sektoren…

For at regnestykket skal ende med noget som helst andet end et stort tab, må man således antage aldeles gigantiske såkaldte ’eksternaliteter’ ved offentligt forbrug. Og ser man på resten af litteraturen, er det mere sandsynligt, at de er negative end positive. ’Afkastet’ ved de offentlige køb er voldsomt negativt.

Markedet’ er summen af utallige beslutninger om at gøre dette eller hint, truffet af individer. Det ‘begår’ ikke fejl. Nogle gange former verden sig ikke som man (et individ eller en gruppe) ønsker sig, men det er ikke ensbetydende med at man skal, kan eller bør forsøge at tvinge andre til at indrette sig efter ens ønsker.

Der er behov for akut afgiftning efter årtiers misbrug.

I øvrigt bør regeringen gå af.

Udgivet i 2 kommentarer

At tage noget fra en, for at give til en anden (og stikke en pæn andel af rovet til side til sig selv)

https://dilbert.com/

…er politiker(u)gerning i en nøddeskal. Sålænge man kan holde den mafia-forretning kørende er der udsigt til genvalg. Ligegyldigt hvor tåbeligt det man foreslår er som en ‘løsning’ på et problem man oven i købet selv har skabt. Vi taler selvfølgelig stadig om energipriserne og EU-kommissionen der er ude med tåbelighederne.

Is Russia really limiting gas flows to Europe? The surprising answer is: no.

Many people in Europe and beyond seem to believe that Russia, in response to Western sanctions, has been limiting gas flows to Europe. Yet this is not the case, as the following analysis shows.

Vi har alvorlig energimangel som følge af årtiers tilskyndelser til fejlinvestering i upålidelige energikilder, der glimrer ved at prisen på deres upålidelighed ikke indregnes. Det fører til voldsomt stigende priser på energi; prisen er signalet til (et fungerende) marked(et) om, at her er der gevinst at hente ved at levere mere af varen. Profit er belønningen for at servicere medmennesker. ‘Overnormal’ profit ses sjovt nok når mafiosi’erne forbyder konkurrence, men ikke på et rigtigt marked.

Vi har en klassisk situation hvor regeringen brækker begge ben på borgeren og herefter leverer to umage krykker og forventer taknemmelighed, over at have ‘løst’ problemet med at borgeren har svært ved at gå.

Klimarealisterne har et bud på hvad vi kan gøre her og nu for at undgå anderledes alvorlig mangel på energi (manglende varme og strøm henover vinteren), udover at bruge mindre af den, mens vi kan forbande politikerne for deres tåberi der fører til mindre velstand, udhuling af opsparing og faldende levestandard i vores del af verdenen (WSJ). Andre steder går det endnu værre.

Lige her-og-nu

  1. Start alle kulkraftværker op for fuld fart igen
  2. Stop med at brænde skov af, og sælg de overskydende træpiller til folk med pillefyr
  3. Stop affaldssortering og brænd affaldet
  4. Drop ethvert direkte og indirekte tilskud til energiproduktion og transport (så er det slut med at spilde penge på sol og vind og elbiler)
  5. Fjern alle afgifter på energi
  6. Tillad private og firmaer at fyre med olie (en lagervare)

På længere sigt er det udbuddet af energi, i enhver afskygning, der skal øges, herunder den for tiden billigste form, fossil brændsel. Stop forhindringerne for at russisk gas kan flyde i rørene (det er europæiske politikere, ikke Vlad der er forhindringen; se ovenfor), fjern forhindringerne for at vi selv kan producere billig energi, fjern subsidier, og giv slip på vrangforestillingen om at CO2 er en giftgas der vil udslette liv på kloden (underholdningsværdi af dette klip er ganske pæn – hat tip Ron Paul liberty report).

Link

I øvrigt bør regeringen gå af.

Udgivet i 2 kommentarer

Prisdannelsen på elmarkedet

Åbent brev til Jonas Herby og Claus Galbo-Jørgensen i anledning af podcast episoden her.

Hej Jonas og Claus,

Tak for endnu en interessant episode af jeres podcast.

Et par kommentarer der umiddelbart melder sig, vedrører dels inflationsbegrebet, hvor jeg tænker at jeres publikum vil have ‘godt af’ at være bekendt med den østrigske tilgang til det fænomen og dels energipriserne

Et sted at starte mht inflation kunne være Murphys Money Mechanics kapitel 9 der er tilgængeligt her:

https://mises.org/library/understanding-money-mechanics-3/html/c/845
(Hvis man ikke vil sende folk direkte til Human Action – https://mises.org/library/human-action-0/html/pp/792)

Energipriserne som I diskuterer er, efter min mening, kendetegnet ved IKKE at indeholde korrekte markedssignaler fordi prisen, og dermed den information priser generelt skal kommunikere til aktører i den virkelige verden, er voldsomt forvredne. De perverst høje priser vi ser nu er et resultat af årtiers fejlinvestering som følge af at politikerne, hårdt ramt som de er af hybris, tror de kan udpege de bedste teknologier. Derfor er priserne på energi voldsomt skævvredne og vi er blevet påført en række upålidelige energikilder, der har ført til investeringer der ville have gjort meget mere nytte andre steder. En af de store syndere i den sammenhæng er, at prisen på energi fra sol og vind ikke indeholder omkostningerne ved distribution og …back-up…når solen ikke skinner (oktober til maj) og vinden ikke blæser. Strøm fra sol og vind er ikke ‘gratis’ når investeringen i celle eller mølle er gjort. Energien gør først nytte når forbrugeren (privat eller ej) tænder på kontakten, tænder for bilen, flytter 5 tons jord, eller fragter avocadoer henover kloden. Elnettet og back-up skal udbygges, opbygges og vedligeholdes, og de mængder af ressourcer der skal medgå hertil skal indregnes. https://www.youtube.com/watch?v=MBVmnKuBocc (Simon Michaux)

Ja, vi ligger lidt lunt i forhold til Norges vandbatteri, men det er helt utilstrækkeligt.

Jeres lyttere, og I selv formentlig, kan have fornøjelse af se debatten på SoHo forum fornylig hvor Dressler og Koonin diskuterede hvorvidt vi skal sætte alt ind på at afvikle fossil energi (for at redde kloden, forstås). Den kan findes her: https://youtu.be/4gICW2VL434

Og vedrørende den misvisende måde at opgøre omkostningseffektiviteten på (Levelized Cost of Energy) foreslår jeg linket til Manhattan Contrarian.

Hvordan kan man prissætte pålideligheden i energilevering? Det kunne være et interessant spørgsmål at diskutere i en fremtidig podcast – det er en anden vare man sælger når man kun leverer når vinden blæser eller solen skinner; derfor må prisen være anderledes. Og subsidierne, direkte og indirekte, til alle former for energiproduktion skal afvikles.

https://alexepstein.substack.com/p/electricity-emergency

Jeg ser frem til næste episode.

Udgivet i Skriv en kommentar

Har vi brug for hurtig omstilling fra fossil til ‘vedvarende’ energi? Soho forum debat er -endelig- oppe

Se og hør debatten og døm selv. Der er et særligt underholdende element i Koonins afsluttende bemærkninger.

Her er et par screenshots:

Enhederne… 😀
Behøver ikke, bør ikke, kan ikke

Dressler får mig til at tænke på to menneskefjendske verdensreligioner. Påstanden om at vi ikke skal betale (mere) for back-up er…bizar, i bedste fald – medmindre det ikke er næstekærlighed der er de grønne monstres bevæggrund.

Du kan også læse en beskrivelse af debatten på Manhattan contrarian, som også har behandlet den misvisende måde at opgøre omkostningseffektiviteten på (Levelized Cost of Energy).

Net zero’ – kommer ikke til at ske, bl.a. pga materialeforbruget – og i øvrigt bør regeringen gå af.

Link
Udgivet i Skriv en kommentar

Putin, prisen, politiker-pesten og podcast

Er Vlad en mester i n-dimensional skak, der de seneste årtier har ført villige ofre bag lyset og bragt Europa i en situation der minder om kollektivt selvmord? John Harpole er på besøg i The Power Hungry Podcast og argumenterer for noget i den retning. Døm selv – lyt her.

Om det er Vlads ‘fortjeneste’ eller tåbeligheden blandt politikerbyrden der ved egen kraft har gjort livet vanskeligt for egne borgere bliver nok svært at afklare. En ting er sikkert: Hvis man tror at politikere i almindelighed har folkets velfærd på sinde, så tager man grueligt fejl.

Mange års misallokering af ressourcer med hensyn til udvikling af pålidelig energi, i rigelige mængder, viser sig nu at være kritisk. Det har tildels været skjult af billig gas takket være fracking i USA og gas fra Rusland. Men jo større en andel sol, vind og andre upålidelige energikilder har, desto værre er det for stabiliteten af elektricitetsnetværket. Back-up når sol og vind ikke kan levere på uforudsigelig vis skal fortsat være stand by, og transportkapaciteten på netværket står slet ikke mål med de våde, ‘grønne’ drømme om en Tesla i hver garage (undtagen for fattigrøvene der må nøjes med at gå, tage en ikke-elektrisk cykel, eller stuve sig sammen i ‘offentlig’ transport, når de har udgangstilladelse. Tror du, du får lov selv at bestemme hvad temperaturen skal være i dit hjem?

Se Babylon Beech Boys parodi her 😀

Vi har at gøre med et klassisk eksempel på dårlig økonomisk tænkning – fokus på de umiddelbare, og kun de umiddelbare, effekter for en gruppe, ikke for alle, ganske som Bastiat beskrev i lignelsen om det knuste vindue. Den rigtige økonom ser på effekterne over tid, for alle grupper.

Den energi vi mangler nu kommer til at føre til mangel på fødevarer (og alt muligt andet) de næste år, og det kommer til at gå værst ud over de fattigste i verden. Selv hvis politikerbyrden kollektivt skulle komme til fornuft i morgen og fjerne begrænsningerne i udvinding af energi – alle former for energi, vil de næste år blive trange. Vi, verden, har brug for masser af billig, pålidelig energi for at undgå umiddelbart katastrofale konsekvenser, hungersnød, voldelig konflikt, krig sågar, for at sikre flest muligt en tålelig tilværelse der kan forbedres. Energi er den ressource der gør os i stand til at overleve, til at leve og til at nyde tilværelsen på trods af de strabadser et naturligt, strabadserende miljø byder os.

Løsningen på tårnhøje energipriser (og dermed prisen på alt andet) er ikke at herskerne uddeler flere almisser til pøbelen (almisser som er hentet i samme pøbels lommer) – men at der bliver kradset mindre ind i statskassen og at politikerne – og ‘folket’ – indser at de, politikerne, gør mindre skade jo mindre de gør i det hele taget. Statens lakajer skal have begrænset deres adgang til andres folks penge.

Læs deklarationen her

Regeringen kan starte med at gå af og blive væk.