Udgivet i Skriv en kommentar

Folketingets åbningsdag truer…

På tirsdag den 2. oktober åbner folketinget officielt.

179 personerrepræsenterer” 5 789 957 personer (Danmarks statistik, 3. kvartal), eller godt 32 000 personer pr folketingsmedlem og lovgiver i stort og småt om, hvordan disse knap 6 milliioner skal leve deres liv.

Det er på høje tid at de stopper op, og overvejer hvad formålet med lovgivning egentlig er.

Ring til dit folketingsmedlem (find telefonnummeret her) og spørg om der er noget område de mener, de ikke skal blande sig i. Har de læst Bastiats Loven?

Gå til operation OMF

Udgivet i 2 kommentarer

Profit er belønningen for at have tjent sine medmennesker

…jo bedre man har betjent dem, desto højere er belønningen – i et frit samfund.

Profitten tjener til at allokere knappe ressourcer til de producenter der bedst udnytter dem til at servicere andre folk. Den er et signal om at her begrænses spild. Hvor staten uddeler belønninger virker denne mekanisme ikke. Her sker der blot en tvungen omfordeling af ressourcer fra en gruppe til en anden, med ledsagende bureaukrati der føjer spot til skade.

Læs mere her

Udgivet i 4 kommentarer

‘Økonomien’ er ikke et rumskib

Brian Balfour har skrevet et nyttigt indlæg om det misvisende i at omtale økonomien som en motor.

Det florerer også herhjemme, ofte med den udtalte eller underforståede betydning, at ‘maskinrummet’ i økonomien må overlades til folk som er meget dygtige(re end alle andre). Disse folk må have magt og ret til at gøre det nødvendige for at rette op på kursen, ændre kursen, eller…noget!

Men økonomien er ikke en motor eller et rumskib, bygget til ét bestemt formål. En bedre analogi ville være et økosystem, med mange komplicerede biologiske systemer der alle påvirker hinanden og konstant skifter retning, formål og præferencer. At tale om én retning for sådant et system er selvfølgelig muligt i en matematisk model, men det giver ingen indsigt i systemet eller nytte med hensyn til valg om, hvilke beslutninger der bør træffes og handlinger der bør udføres.

Mises beskrev markedet som en proces, og en proces har ikke et formål i sig selv. Balfour kommer ind på, at nogle mennesker kan have interesse i at beskrive økonomien som en maskine der kan styres, eller et væsen med sin egen vilje; er man den der skal styre maskinen eller fortolke ‘væsenets vilje’ har man magt.

Læs med dine børn om økonomien i Tuttle Tvillingerne og den Mirakuløse Blyant.

Udgivet i Skriv en kommentar

Tuttle Tvillingerne 2 – Den Mirakuløse Blyant

Andet bind i serien om Tuttle Tvillingerne er nu tilgængelig i shop’en.

Læs med dine børn om hvordan specialisering, arbejdsdeling og markedet bringer muligheder til verden som tidligere forbeholdt en ganske lille skare. Og uden at der er behov for en kaptajn på broen eller en mester i maskinrummet – snarere tværtimod.

Leonard Reads essay I, Pencil er grundlaget for historien om Tuttle Tvillingernes udflugt til en blyantsfabrik.

Køb den nu – køb flere eksemplarer og brug som værtindegave, fødselsdagsgave, finanslovsgave, forlovelsesgave eller i anden anledning.

Udgivet i Skriv en kommentar

‘Forbrugersamfundet’ – bebrejd ikke kapitalismen!

Kapitalisme er det mest effektive system til at masseproducere varer og services for…masserne, og i den kvalitet og mængde forbrugerne efterspørger. Nogle klager over at ‘folk’ forbruger for meget og forkert og giver gerne ‘kapitalismen’ skylden.

Men selvom folk efterspørger det ‘forkerte’, og på den forkerte måde – så giver det ikke andre ret til at forsøge at tvinge dem til at føre en mere simpel og mindre materialistisk livsstil. Man kan forsøge at overbevise dem og foregå med et godt eksempel, men alligevel vil der være mange der hellere vil noget andet end det nogle mener er det ‘rigtige’. Og de skal selvfølgelig have lov til at disponere frit over egne midler.

Bebrejd ikke markedet for at levere hvad folk efterspørger! (David Gordon på mises.org)