Udgivet i 1 kommentar

Nytte og moral

Tidligere på måneden afholdt CEPOS et seminar om populisme og kapitalisme – det er værd at se optagelsen, sæt evt hastigheden på afspilningen op hvis du ikke ooorker at bruge 90 minutter. En af kommentarerne går på forestillingen om at det er ønskværdigt at ‘maksimere’ nytteværdien af et eller andet tiltag. Der er selvfølgelig problemer med at afgøre nytteværdien af alt muligt, fordi forskellige individer har forskellige præferencer og vægter disse forskelligt. Man kan ikke bare tage nytten for en person og lægge sammen med nytten for en anden person og beregne gennemsnittet. Det ved økonomer godt og anerkender at økonomiske beregninger ikke udgør hele udfaldrummet.

Når en del mennesker argumenterer for det rationelle i det ene eller det andet politiske indgreb, er det som regel den ‘samlede’ nytte der bringes til torvs.

Alt for sjældent diskuteres det, om en given intervention overhovedet hører til inden for den politiske sfære (tvang via ‘lovgivning’) eller bør overlades til privates initiativ.

Alt for sjældent gøres det moralske element gældende – det er forkert at tage andres ejendom, selvom man har de bedste intentioner med rovet fra plyndringen!

Fordi mennesker er mennesker og ikke engle skal vi ikke overlade magt over andre til nogle få; disse få vil før eller siden misbruge magten og gøre mere skade end gavn. Jo mere magt de har og ressourcer at uddele i bytte for genvalg, desto mere skade gøres der, hvis man mener at folk selv har ret til at bestemme over deres person og ejendele. (Hvis man mener at indholdet i kongens kiste (skattekiste, altså) eller statens omfang er et udtryk for folkets velstand er det selvfølgelig en anden snak.)

Hvordan overbeviser man andre om det rimelige i dette standpunkt? Argumenter om rationel nytteværdi? Moral? Begge dele? Det forekommer mig at der er lagt for lidt vægt på den moralske komponent – det er forkert at tage nogens ejendom for at give den til formål man selv finder ‘bedre’ end det, den retmæssige ejer finder passende. Også selvom det kan betyde at nogle har mindre end man synes er rimeligt. Et absurd eksempel herpå er slaveri – slaveri er forkert fordi det bryder med ejendomsretten til egen person. Slaveri skal derfor afskaffes øjeblikkeligt og ikke udfases over år, fordi investeringen i kapital (slaverne) skal tjenes hjem og vi ved i øvrigt ikke hvordan vi skulle få plukket bomulden. Vi kan ikke vente på af få udryddet denne urimelige situation, selvom vi ikke har svaret på hvem og hvordan bomulden skal plukkes når der ingen slaver er.

Tak til panelet for bringe denne vigtige problemstilling op. Har man interesse for dette kan diskussionen mellem Russ Roberts og Michael Munger også anbefales. (Podcast og transcript her.) Munger argumenterer for en mere udbredt brug af det moralske element, i den politiske diskussion om, hvordan tvangen skal udmøntes, måske mere vægt til det principielle end det inkrementelle. Altså det er forkert at stjæle lad os stoppe med det – overfor det er forkert at stjæle, vi må derfor stjæle lidt mindre og efterhånden nå til ikke at stjæle.

En dygtig politiker…

Jeg tvivler på at dagens politikere står op hver morgen, opfyldt af ondskab, fast besluttede på at rage endnu en lille del af andres ejendom til sig og med clintonsk kaglende latter skrælle endnu et lag af folks frihed. Ikke desto mindre er det konsekvensen af de tilskyndelser der iværksættes, den evige søgen efter noget at gøre. Det er ikke politikeres eller statens opgave at sørge for folk. Det er folks eget ansvar, et ansvar de frivilligt kan uddelegere i det omfang de finder passende, men det omfatter ikke retten til tage andres ejendom. Konsekvensen af at overlade ‘omsorg’ til staten, er at folk efterhånden ophører med at udvise empati og villighed til at hjælpe dem, der vitterligt er ude af stand til at sørge for og selv. Fremmedgørelse og mere stat følger og i kølvandet herpå, mindre velstand, især for de dårligst stillede.

I øvrigt bør regeringen gå af.

Udgivet i Skriv en kommentar

Ros til Trump?! Og RFK?

Der er ikke ofte anledning til at mene noget positivt om (d)en tidligere amerikansk(e) præsident og såmænd sjældent grund til at rose en siddende. Af en eller anden grund (demokrati) har de mest forfærdelige personer tendens til at finde vej til de mest magtfulde embeder. Ikke desto mindre udmærkede Trump sig ved at udstille hykleriet bandt eliten og dens had til pøbelen og for nylig holdt han hovedet koldt (!) da han blev spurgt om, hvem han heppede på i krigen mellem Nato og Rusland. David Stockman skriver om det på antiwar.com – her er en lille forsmag:

…the insufferable Jake Tapper and others on the CNN panel returned time and again to Trump’s unwillingness to say that he wanted Zelensky to win.

We are rarely proud of the Donald and never sympathetic to the misguided bombast which continuously emits from his immensely overactive vocal glands. But last night we were proud because, holy moly, the Ukraine disaster is not an outdoor sporting event!

No one with any integrity should whoop it up for the pretentious tittle piss-ant who is destroying his countrymen and country, even as he lines his own pockets and those of his cronies with lucre from Washington’s Sunday afternoon warriors.

So Trump’s CNN Townhall insistence that the US objective should be “peace” in Ukraine – not a Zelensky “win” or a proxy war degradation of Russian forces or regime change in Moscow – is more than compelling. That’s especially because the region’s history makes a framework for peace readily possible – even if might take slightly more than the 24 hours the Donald allotted himself to accomplish the task.

At bottom, the route to peace is through”partition” of what had never been an independent nation before the Soviet Socialist Republic of Ukraine’s 70 year reign of oppression. In fact, as reprised below, today’s Ukrainian state had never existed until it was brought to life at the end of the aforementioned gun barrels leveled on the peoples of the region by Lenin, Stalin and Khrushchev.

Konteksten her er, at de hårdt prøvede amerikanere snart skal vælge en ny præsident når valgperioden for det hylster, der nu officielt beklæder posten, udløber. Robert F. Kennedy Jr. har bekendtgjort sit kandidatur for demokraterne og han er ikke velset blandt den krigsliderlige elite. Som de fleste tidligere vindere af præsidentvalg i usa lover han at stoppe militarismen og krigsførelsen – de færreste holder ved efter de er blevet valgt, men er RFK Jr. undtagelsen? Det frygter man måske – ‘man’ er den lille gruppe der drager fordel af krigen der aldrig stopper.

Link

For at justere forventningerne til demokratiets velsignelser bør Hoppes Democracy – The God that Failed nærlæses. Du kan også lytte til Jeff Deist og Jayant Bhandari samtale om værket her.

Du kan også lytte til Tom Woods og Scott Horton tale om Ukraine-Rusland her.

Herhjemme, mens vi venter på om Mette (skrubber af og) laver en Fogh, kan du læse Rothbards Statens Anatomi på dansk og finde ud hvad staten er for en størrelse.

I øvrigt bør regeringen gå af.

Udgivet i 1 kommentar

Negative menneskerettigheder udmærker sig netop ved at være universelle

Spørgsmålet om menneskerettigheder dukker, rimeligvis, jævnligt op, ofte foranlediget af angreb, overgreb eller andre fejlgreb, ofte i forbindelse med ytringsfrihed.

Tak til Martin Ågerup og CEPOS for at bringe emnet op igen, denne gang i et interview med Heini i Skorini. Lyt evt selv til podcasten her, de sidste tyve minutter kommer de lidt nærmere ind på begreberne negative og positive menneskerettigheder. Et af de angreb på ytringsfriheden der bringes på bane, er ‘beskyttelsen’ af nogle grupper mod at blive ‘krænket’ ( betydningen fornærmet) over andres udsagn. Et glimrende eksempel på galopperende inflation i rettigheder og mangel på evne til at skelne mellem universelle rettigheder, altså rettigheder der kan gælde for alle samtidig, og her udmærker de negative rettigheder sig, overfor de positive rettigheder hvor nogle tildeles noget som nogen andre så skal tilvejebringe. De negative rettigheder – frihed for overgreb og angreb (grimt sprog, uhøflige udsagn, dårlig kropslugt eller bizart udseende er eksempler på noget der IKKE er et angreb) kan alle nyde samtidigt – de er universelle – og kvalificerer derfor som egentlige menneskerettigheder, rettigheder der gælder for ALLE mennesker (også dem vi ikke bryder os særligt om). I modsætning hertil er adskillige ‘rettigheder’ på FNs liste, noget som netop ikke kan opfyldes for alle, fordi nogens positive ret til ‘uddannelse’ medfører at nogle skal pålægges at levere ydelsen ‘uddannelse’.

Rothbard (og andre) har beskrevet både menneskeret og ytringsfrihed som særtilfælde af det mest fundamentale begreb – ejendomsret. Alle menneskerettigheder er ‘i virkeligheden’ et spørgsmål om ejendomsret, også ytringsfriheden forstås bedst som ejendomsret.

Du ejer ikke dit rygte, eftersom det kun findes i hovedet på andre mennesker. Blasfemi og bagvaskelse som strafbare handlinger er et eksempel på misforstået ejendomsret. Det er umuligt at være sikker på at ingen kan ‘føle sig fornærmet’ (‘krænket’ på nysprog) – derfor må staten dekretere hvad vi må ytre os om (selv vejret er nu så kontroversielt at kun en snæver omtale er tilladt for at undgå klimafascisternes nedsmeltning).

Det duer selvfølgelig ikke i et frit samfund. Man kan kritisere grimt sprog og verbale udfald, men det bør ikke være strafbart. Heller ikke selvom eventuelle løgne fører til at kunder på uretfærdig vis forlader din butik. Du har nemlig ikke krav på dine kunders omsætning. Du kan forsøge dig med et erstatningskrav, men de færreste vil have råd til det også i det nuværende system. I det nuværende system bliver lovgivningen et middel for magthaverne til at undertrykke ytringer man ikke bryder sig om – gerne med henvisning til ‘sikkerheden’.

Vi har brug for fuld respekt for privat ejendomsret – herunder retten til at sige lige hvad der passer en, men denne retten til ytring er underordnet ejendomsretten – du kan ikke sige hvad som helst som gæst i en andens hus, uden risiko for at blive bedt om at forlade stedet. Retten til at ytre sig indebærer heller ikke en legal forpligtelse for andre til at høre efter. Man kan have en moralsk forpligtelse til at opføre sig pænt, venligt og imødekommende og elske sin næste, men kun overgreb/angreb på næstens ejendom, herunder hans person, skal udløse sanktion. Vi har brug for ytringsfrihed – respekt for ejendomsret – netop for at kunne tale om ubehageligt, nederdrægtigt magtmisbrug, ikke for at tale om vejret eller fodboldresultater.

Kig selv på FN-listen og bemærk den manglende konsistens for visse af ‘rettighederne’ (der netop IKKE kan være universelle). Her et eksempel:

Article 24

Everyone has the right to rest and leisure, including reasonable limitation of working hours and periodic holidays with pay.

…på vis regning?

Lyt evt også til Radio Rothbard om Trump (!) og bagvaskelse her.

Læs Bastiats klassiker om, hvad lov er for en størrelse (og hvad den ikke er) – køb loven her for 37,50 og vær bedre oplyst end dit folketingsmedlem.

I øvrigt bør regeringen gå af.

Udgivet i 2 kommentarer

Beredvillig spenderen af andres blod og mønt

På punditokraterne lader det til at man i almindelighed har slugt historien om at Rusland som led i Putins planer om genrejsning af imperiet kastede sig over et sagesløst ukraine, som en første dominobrik. Westy nævner korrekt, det, også efter min mening uimodsigeligt forkastelige, i Putin-regimets overfald på naboen, men negligerer Zelensky-regimets handlinger de forgående år, ægget af Biden-Trump-Obama-Bush-Clinton-regimet og deres medløbere – hent Tom Woods ebog om dine fb-venner og Ukraine-krigen (koster din e-mail-adresse).

Putin-regimets reaktion kan ikke retfærdiggøres, men kan forstås hvis man forsøger at se sagen fra russernes side. Ligegyldigt hvad vi mener om det rimelige i det, gælder det, også for en falleret supermagt som Rusland, at de mener at have en indflydelsessfære ud over egne grænser hvor de håndhæver deres magt. Den sørgelige tingenes tilstand må man forholde sig til. At man undlader at nævne de mange overgreb på andre lande som Nato og usa har på (den manglende) samvittighed og næsten (kun næsten) giver indtryk at at grænsekonflikten imellem Rusland og ukraine startede i 2022 trækker ned.

Putin-regimets overgreb på et andet korrupt regime er et forkasteligt faktum. Men det følger ikke deraf at ‘vi’ står med en kamp for ‘demokratiet’ – som i øvrigt er stærkt, stærkt opreklameret som institution. Ukraine er ikke et mønster-‘demokrati’ som uforvarende er blevet overfaldet af en bølle, mens man passede sine egne sager.

Derfor følger det heller ikke at Frederiksen-regimet, eller andre regimer for den sags skyld, bør sende tvangsinddrevne midler til et dybt korrupt regime. Man kan sagtens mene at man vil forsvare den ene part mod en anden part, men så bør det ske med eget blod og egen mønt. (Der anmodes om frivillige bidrag på punditokraternes hjemmeside og det kan man ikke være imod, men man kan være uenig.)

Sammenligningen med situationen da Nationalsocialisterne (det er det forkortelsen ‘nazist’ står for) og anråbelsen af Befrielsen 5. maj grænser til det uvederhæftige. Soviet-regimet var mindst ligeså afskyeligt som national-socialist-regimet og har, sammen med andre kommunistiske ‘eksperimenter’, endnu værre folkedrab på (den manglende) samvittighed. Putin-regimet er fælt, men dén sammenligning er ude af proportioner.

En stats evne til at føre krig afhænger af hvor mange ressourcer den kan råde over. Putin-regimet lider af plan-økonomi og har ikke økonomiske muskler til at besætte hele Vesteuropa, selv hvis planen var at alle fra Atlanterhavet til Stillehavet og Nordpolen til Middelhavet skulle være russiske undersåtter. I øvrigt er der en påfaldende diskrepans imellem påstandene om russernes uduelighed og truslen mod omgivelserne – begge dele kan ikke være sandt.

Det er selvfølgeligt umuligt at læse andre folks tanker og motiver, og Westys vurdering kan være rigtig. Det forbliver dog en vurdering, og hvis man er uenig, og for eksempel ikke deler overbevisningen om, at Ukraine blot er den første dominobrik i Putins drømme om verdensherredømme; og hvis man mener at fortsætte med at kaste (andres!) blod og ressourcer ind i den kamp er moralsk forkasteligt og et tragisk spild af liv og destruktion af værdi, OG indebærer en risiko for eskalering fra Nato proxy-krig til rigtig verdenskrig – så bør man ikke kunne tvinges til at bidrage til elendigheden under dække af ‘demokrati’. Frederiksen-regimet må skaffe midler til at fremme kommende Nato-karrierer via frivillige bidrag. Og det gælder ikke kun katastrofer som krig, men også alle de andre overgreb der begås med henvisning til demokrati (vi har stemt om din ejendom – du tabte).

Der er alvorlige økonomiske interesser og tilskyndelser til at holde krigstrommerne i gang, og vi VED at statens lakajer lyver og ikke har ‘folkets’ interesse som deres højeste prioritet. Den viden kan vi takke en række ‘leaks’ for.

Napolitano – hemmeligheder og sandheden

Staten – hverken din ‘egen’ eller naboens – er ikke din ven. Læs Rothbards dissektion af dens anatomi her.

Hvad er Staten?

I øvrigt bør regeringen gå af.